"Інновації, творчість, трансформація"на базі ВНТУ відкрито ІХ сезон стартап школи SikorskyChallenge м. Вінниці!

Як свідчення стійкості та адаптивності, Вінницький національний технічний університет з гордістю відкрив ІХ сезон своєї відомої стартап школи SikorskyChallengeм. Вінниця під час онлайн церемонії. За участі адміністрації ВНТУ, підприємців, менторів та спонсорів, а також понад 60 зареєстрованих на новий сезон учасників, ця подія стала важливою віхою у прагненні університету сприяти розвитку підприємництва та інновацій.
Незважаючи на виклики, спричинені повномасштабною війною проти України, онлайн зустріч стала платформою для натхнення іпідтримки. Учасники з різних сфер діяльності та галузей зібралися разом, щоб відсвяткувати дух інновацій та креативності, який визначає Всеукраїнська екосистема SikorskyChallenge.
Місією стартап школи “SikorskyChallengeVinnytsia 2024” є створення сприятливих умов розвитку фахівців з інноваційного підприємництва через менторство, навчання, фінансову та експертну підтримку.
Модерував відкриття стартап школи один із її засновників, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, д.т.н., професор Роман Квєтний.


На церемонії відкриття виступили з проникливими промовами ректор ВНТУ д.т.н., професор Віктор Біліченко, представники спонсорів – Почесний професор ВНТУ Давид Ар'є та к.т.н., доцент Володимир Коцюбинський, директор Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко, директор Інноваційного холдингу SikorskyChallenge при НТУУ КПІ Олексій Струцинський, очільник стартап школи к.т.н., доцент Сергій Барабан, а також бізнес-ментор Ігор Пеер. Кожен спікер наголосив на важливості підприємництва у впровадженні позитивних змін та підкреслив неоціненну роль екосистеми SikorskyChallenge у вихованні наступного покоління інноваторів.
Ректор ВНТУ д.т.н., професор Віктор Біліченко привітав учасників з початком їх подорожіу світ інновацій, творчості та підприємництва, яка обіцяє сформувати майбутнє університету та країни. Він високо оцінив стійкість і рішучість учасників та підтвердив непохитну підтримку їхніх починань з боку адміністрації університету.


Ректор відзначив, що SikorskyChallenge посідає особливе місце в серці ВНТУ, втілюючи дух досліджень, відкриттів та перетворень. Цей поважний конкурс слугує маяком інноваторства, надихаючи студентів, викладачів та громаду міста на нові вершини досягнень. За дев’ять років стартап школи SikorskyChallengeна базі ВНТУ, вона перетворилася на платформу для сміливих ідей, революційних інновацій та ефективних рішень деяких з найбільш нагальних проблем, що стоять перед нашим суспільством сьогодні.

Далі вітальне слово англійською мовою виголосив представник головного спонсора – СЕО ізраїльської інвестиційної компанії TransfoTech, почесний професор ВНТУ Давид Ар’є (Ізраїль), який побажав усім учасникам успіхів та запевнив свою відданість підтримці інновацій та підприємництва, наголосивши на важливості співпраці між науковими колами та промисловістю для досягнення значущих змін і перемоги України.


Після чого вітальне слово виголосив директор Департаменту інформаційних технологій Вінницької міської ради Володимир Романенко, який наголосив на актуальності навчання у стартап школі, оскільки зараз, як ніколи, українська економіка потребує підвищення своєї конкурентоспроможності.


Далі вітальне слово виголосив директор Інноваційного холдингу SikorskyChallenge при НТУУ КПІ Олексій Струцинський. Він наголосив, що зараз не варто зупинятися, а потрібно продовжувати працювати над інноваціями, що призведуть до перемоги та зростання нашої держави. Олесій Струцинський сподівається, що Вінницьке відділення екосистеми SikorskyChallenge буде продовжувати активну роботу, і він звісно ж очікує проекти з Вінниці цієї осені на фіналі у Києві.


Також, вітальне слово виголосив представник ще однієї компанії-спонсора стартап школи – технічний директор ІТ-компанії «Спільна справа» к.т.н., доцент Володимир Коцюбинський, який відзначив, що SikorskyChallenge - це більше, ніж просто змагання; це свято інновацій, співпраці та можливостей. Разом ми відкриємо нові можливості, подолаємо виклики та створимо світле майбутнє для всіх.


Вітальне слово до усіх присутніх виголосив очільник Стартап школи SikorskyChallenge м. Вінниці, к.т.н., доцент Сергій Барабан, який нагадав слова самого Ігоря Сікорського: "Праця окремої людини все ще залишається тією іскрою, яка рухає людство вперед". Очільник стартап школи запропонував використати силу нашої колективної творчості, винахідливості та рішучості, щоб запалити цю іскру і рухати нас до світлого, процвітаючого майбутнього для всіх.


Далі із вітальним словом на англійській мові виступив Ігор Пеер, міжнародний фахівець в галузі ведення інноваційного бізнесу, який підкреслив, що займається проектом стартап школи на базі ВНТУ, тому що вірить у молодих українських людей, вірить у силу України в такий важкий час. Важкі часи народжують сильних людей з прогресивними ідеями, які створюють хороші часи.


Після чого за програмою відкриття нового сезону стартап школи був вокальний номер. Студентка факультету ІТКІ Дарина Дерун виконала пісню “Хто, як не ти?”:
https://youtu.be/vvDv6wGsISY
Після завершення офіційної частини відкриття для зареєстрованих учасників почався перший день навчання у стартап школі – вступне заняття з інноваційного підприємництва від Ігоря Пеера.
Бізнес-ментор Ігор Пеер, візіонер-розробник програми StartupMastery, поділився з аудиторією своїми знаннями та досвідом, пропонуючи цінні настанови та поради підприємцям-початківцям. Його пристрасть до підприємництва та відданість наставництву наступного покоління інноваторіву повній мірі відобразились в його натхненнійлекції.
Приємно відзначити, що цьогоріч на Стартап школу SikorskyChallenge міста Вінниці зареєструвалося понад60 учасників, переважна кількість з яких це студенти ЗВО.Від учасників зареєстровано 14 ідей стартапів, зокрема робот-сапер, що є надзвичайно актуальним для нашої держави зараз.
Заняття у стартап школі проходитимуть в онлайнформаті упродовж декількох місяців. За необхідності командам проєктів буде надана менторська підтримка та допомога в розробці фізичного прототипу в лабораторії прототипування у ВНТУ, яку було створено за фінансової підтримки Вінницької міської ради.За результатами навчання учасники стартап школи пітчитимуть власні стартапи компетентному журі та потенційним спонсора.
Всі учасники команд, що приймуть участь у фінальному пітчингу восени, отримають сертифікати про міжнародне стажування - 120 год, 4 кредити ECTS.
Цього року, як і попередні, формується грошовий призовий фонд. Крім того, стартап школа має власного куратора в EnterpriseEuropeNetwork (EEN), який допомагає з пошуком європейських грантів для стартап проєктів.
За традицією переможці вінницької стартап школи автоматично стануть фіналістами Фестивалю SikorskyChallengeUkraine 2024, який пройде у жовтні цього року за значної підтримки іноземних інвесторів і буде присвячений післявоєнній відбудові України.
Щиро бажаємо усім учасникам цьогорічної стартап школи успіхів у навчанні та реалізації інновацій, мирного неба над головою і віримо, що все буде Україна!
З початком ІХ сезону стартап школи SikorskyChallenge м. Вінниця,  Вінницький національний технічний університет підтверджує свою прихильність до розвитку підприємництва та інновацій, надихаючи на зміни та формуючи майбутнє нашоїкраїни!

опублік. Адміністратор